Sphynxen är en liten ras och dom flesta katterna härstammar från samma linjer. Det låter ju inte så bra när man strävar efter en stor genpool. Uppfödare har väldigt länge jobbat med outcross (utparning) runt om i världen. Först användes Devon rex men man slutade med det då Devon rex har en gen för spasmer. Men vissa förbund tillåter fortfarande utparning med Devon. Vanligast i dag är Amerikanskt korthår.  Amerikanarnas motsvarighet till vår Europe.

Sphynxen härstammar från början från just vanliga huskatter. Dessa ligger ju då nämast när man vill ha nytt blod. Tyvärr är våra svenska huskatter inte testade för sjukdomar (HCM bla)  HCM är inte bundet till raskatter utan drabbar även vanliga huskatter.. Vi har heller ingen möjlighet att se inavelsgrad eller spåra andra problem i linjen. Att använda sådana katter kan ställa till mera skada än nytta.

I dagsläget har jag börjat känna att världen helt enkelt inte är tillräckligt stor. Vart man än vänder sig så är katterna släkt med varandra. Jag vet inte hur många timmar man letat runt efter lite nytt blod men samma katter återkommer alltid längre bak. Detta ser vi ofta med våra importer. Uppfödare med mindre koll på linjer lyckas alltid plocka in katter med stamtavlor som redan finns i landet. Man tänker så klart att Ryssland, USA mfl är ju länder som ligger så långt bort och linjerna måste ju vara nya.. Men så är det tyvärr inte.

Vi har oxå fått problem med att linjer överanvänds och katter med identiska satmtavlor spottas fram i en rasande takt. Dessa säljs sedan vidare till avel och helt plötsligt har vi 100 katter på samma linje. Dess sprids snabbt världen över och problemen fortsättter.

Hur ska man då gå tillväga för att få in nytt blod? Jo man får helt enkelt börja från början..

SVERAK har nu blivit lite mera vänligt inställda till utparning på sphynx och det har öppnat några dörrar. Men man ska inte tro att det bara är att köra på. Varje parning ska granskas och godkännas. Vid utparning med en "normal pälsad katt" blir första generationen pälsad. Första generationen kallas F1. För att komma vidare nu så görs alla tester på avkommor som sparats för vidare avel. Om allt går bra så paras då F1an med en sphynx. Då får vi F2or. Här har vi chansen att få nakna ungar. Men utfallet kan lika gärna bli pälsat här med. Allt måste utvärderas och utvärderas ännu mera.

Som ni förstår är det ett enormt arbete som sträcker sig över flera år. Det är oxå ett stort ansvar då vi vet vad vi har men inte vad vi får. Detta är inget vi rekommenderar "nybörjare" att göra.

Och som tidigare nämnt, allt måste godkännas innan parning. Det är alltså inte frågan om någon oseriös blandrasavel.

Vi kommer oxå att behöva mycket hjälp att hitta hem till våra små pälsbollar. Dom kommer självklart att få precis samma omsorg och kärlek som våra nakna. Alla kissar är värda det bästa. Dessa lämpar sig väldigt bra om man vill ha sällskap till sin sphynx.

Idagsläget har jag och Susann (S*Chenilleville's) importerat en F1 (SPH/BRI) från Voila Van Anubis i Belgien. Vi är jätteglada för vår fina hane och vi har fått tillstånd att para 3 honor med honom i dagsläget. Detta är en fantastisk sak att få vara med att göra. Läs mera om Momo här

 Voila Moris Edouard van Anubis